Melyik növényi tej hasonlít legjobban a tejre?

Melyik növényi tej hasonlít legjobban a tejre?

Amikor valaki le kell mondjon a tejfogyasztásról, elsőre olyan növényi tejre vágyik, amely megszólalásig hasonlít a korábban megszokott tejízre. Ilyen persze nem létezik, és erre idővel mindenki rá is jön, ezért aztán sokkal inkább azt a fajta növényi tejet kell megkeresni, amelyik a legjobban ízlik nekünk.
Ehhez hoztunk most pár tippet!

Melyik a legfinomabb növényi tej?

Sokféle szempontunk lehet a növényi tej kiválasztásában. Feltétlenül végig kell böngészni például a termék összetevőit és alapszabály, hogy minél rövidebb ez a lista, annál jobb!

A növényi alapú tejek cukortartalma is márkánként nagy mértékben eltérhet, ezért mindenképp ellenőrizd, hogy van -e az adott növényi italban bármilyen hozzáadott édesítő és ha igen, milyen fajta.
Na és persze még a fenntarthatóság is egy fontos szempont lehet, ha növényi tejet választunk. Tudtad, hogy a jelenlegi kutatások szerint a zabtej előállítása a leginkább fenntartható az összes növényi alapú tej közül? Illetve érdemes a csomagolásra is odafigyelni: ma már kapható például instant zabtejpor is, amit egyszerűen csak fel kell hígítani, akár egyenesen a kávénkban elkeverve, akár 1-2 deciként vagy épp literenként elkészítve, mindezzel pedig éves szinten egész jelentősen tudjuk csökkenteni a hulladék mennyiséget magunk körül, ha rendszeres növényi tej fogyasztók vagyunk.


Mi a zab és a zabtej előnye?

A zab egyébként a fenti jó tulajdonsága mellett kiváló forrása az oldható béta-glükán rostoknak, amelyről kimutatták, hogy támogatja az immunrendszert és szabályozza a vércukorszintet is, a zabban természetesen megtalálható prebiotikus rost pedig segít karbantartani a bélmikrobiomot. 

Így készül a házilag készített zabtej!

A zabtejben az is nagyon klassz, hogy ezt lehet a legkönnyebben és a legolcsóbban elkészíteni otthon, ha valaki hajlandó áldozni rá az idejéből. Tényleg csak zabpehely kell hozzá és víz, na meg egy turmixgép.
Addig kell keverni a gépben a zabot és a vizet, amíg teljesen homogénné válik a keverék, ezután át kell szűrni egy sűrű szitán vagy konyharuhán és már kész is van a zabtej! (Ugyanez a módszer kis változtatással jól működik más növényi tejekkel is.)


Növényi tej készítő gépek

Létezik ma már több olyan növényi tej készítő gép is, amivel egészen könnyedén lehet otthon növényi tejeket gyártani. Persze ehhez meg kell vásárolnunk a megfelelő alapanyagokat, ha azonban mindig tartunk otthon belőlük, szinte egy gombnyomással készíthető is a növényi tej.
Egyetlen hátránya ezeknek a gépeknek, hogy előre kell tudni tervezni, hogy milyen mennyiségű növényi tejre lesz szükségünk, hisz nem tárolható korlátlan ideig az elkészült növényi tej a hűtőben.

Az instant zabtejet próbáltad már?

Az instant zabtejpor pontosan ezt a nehézséget küszöböli ki, mivel ebből akár egy pohárral is bármikor el lehet készíteni vagy épp több litert. Szuper jól jön az instant zabtej olyankor is, ha utazol és nem vagy benne biztos, hogy mindenhol lesz alkalmad növényi tejjel inni a kávédat, a tehéntejet viszont szeretnéd kerülni.
Ami még külön klassz benne, hogy te tudsz dönteni a sűrűségéről, így használhatod zabtej és zabtejszín formában is!