5 + 1 tipp a tavaszi fáradtság átvészelésére

5 + 1 tipp a tavaszi fáradtság átvészelésére

Ha beköszönt a tavasz, azt várnánk, hogy rögtön kicsattanunk az energiától és már nincs is más dolgunk, mint élvezni a hosszabb nappalokat. Ennek ellenére sokan érezzük magunkat ilyenkor gyengébbnek, aluszékonyabbnak, ingerlékenyebbnek, fáj a fejünk, szédülünk. Igen, ez bizony a jól ismert tavaszi fáradtság, amely valahogy minden évben ránk talál.
Olvasd el tippjeinket a tavaszi fáradtság kezelésére!

Mi az oka a tavaszi fáradtságnak?

A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet természetes reakciója a változásokra, ha úgy tetszik, egy üzemmódváltás. A fáradtságérzetünkben ludas lehet az is, hogy a tavasz érkeztével több fény éri szervezetünket, így kevesebb melatonint termelünk, ez kicsit megzavarhatja az alvás és az ébrenlét ritmusát, viszont a téli fényhiánnyal a szerotoninszintünk csökkent le, ezt pedig csak fokozatosan tudjuk visszanyerni. Így könnyebben érezhetjük magunkat fásultnak és örömtelennek is. A biológiai óránknak tehát idő kell az átállásra, de egy kicsit azért segíthetünk neki mi is. Nézzük hogyan!

Tippek a tavaszi fáradtság ellen

1. Együnk könnyebb fogásokat!
Télen jólestek a kalóriadúsabb, zsírban gazdagabb fogások, most váltsunk több zöldségre, gyümölcsre. Együnk inkább naponta többször keveset, így szervezetünk is könnyebben dolgozza fel a táplálékot. Jöhetnek az egészséges gabonák, sovány húsok, halak, idegrendszerünk pedig hálás lesz a triptofánt, lecitint is tartalmazó joghurt, kefír, író fogyasztásáért is!

2. Igyunk többet!
Télen hajlamosak vagyunk ezt elbliccelni, és nem okvetlenül iszunk meg annyi folyadékot, amennyire szükségünk lenne. Testtömegünk kétharmada víz, és sejtjeinknek tél végén különösen nagy szükségük van arra, hogy a felhalmozott salakanyagot kihajtsuk és felfrissülhessünk. Naponta minimum 2-2,5 litert tanácsos innunk, leginkább víz vagy gyógytea formájában.

3. Menjünk a szabadba!
A szervezetünk csak úgy áhítozik a D-vitamin után, ha csak napi félórát töltünk el a friss levegőn, napsütésben, már sokat teszünk egészségünkért. Persze öltözzünk megfelelően, csalóka lehet még az időjárás. Kedvünk szerint sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk, rollerezzünk, görkorcsolyázzunk vagy éppen fussunk, frissítsük fel csontjainkat, izmainkat és az immunrendszerünket is. A testedzés során pedig máris boldogabbnak is érezzük majd magunkat!

4. Zuhanyozzunk!
Télen jólesik egy forró fürdő, tavasztól őszig jöjjön a frissítő tusolás! Bátrabbaknak javasoljuk a váltózuhanyt, azaz kezdjük először kellemes hőmérsékletű vízzel a zuhanyzást, majd hűtsük le a vizet folyamatosan, ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást mindig hideg vízzel fejezzük be. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy otthoni „szauna-érzés”, amely hatásosan serkenti vérkeringésünket, átmasszírozza izmainkat és felélénkít bennünket.

5. Ápoljuk a lelkünket is!
Bármit is teszünk a testünkkel, ha a lélek nincs rendben, nem sokra megyünk vele. Nézzük át a telefonlistánkat, kik azok a barátok, családtagok, akikkel régen beszélgettünk, mozduljunk ki a közösségi média világából és szervezzünk valóságos találkozókat! Javában tart még a színházi szezon, nézzük meg végre a régen halogatott előadást, jussunk el egy koncertre, válasszunk egy múzeumot, ahová szívesen elmennénk. Hallgassunk sok zenét, vegyünk elő valami olyan kedvencet, amely mindig jókedvre derít. Egy jó könyv pedig mindig aranyat ér, legyen akár sokadszor újraolvasott nagy kedvenc, vagy egy friss kötet, amelyre éppen kíváncsiak vagyunk.

+ 1 TIPP

Színek, ízek, egészség, energia. Jöhetnek a smoothie-k! Ha megspórolnád a zöldség- és gyümölcs vásárlást, tisztítást, esetleg nincs megfelelő géped hozzá, vagy amúgy se tudod, mit mivel keverj össze, neked ajánlott a HeySmoothie család, melyben ízlés szerint állíthatod össze dobozodat, annak megfelelően, hogy éppen sporthoz, immunerősítéshez vagy szépségápoláshoz szeretnél-e magadnak vitaminbombát ajándékozni.

Álljunk át mi is mielőbb a tavaszi időszámításra, ébredjünk fel a téli álomból, fitten, egészségesen!