Vízzel vagy tejjel készítsük a smoothie-t?

Vízzel vagy tejjel készítsük a smoothie-t?

Ez egyértelműen magánügy, szoktuk mondani. Azaz a személyes preferenciáktól függ, hogy tejet vagy vizet adunk hozzá, jelen esetben például a HeySmoothie tasakokhoz, de ez alapvetően igaz minden mixelt italra. Általánosságban elmondható, hogy tej hozzáadásával sűrűbb és krémesebb állagot érünk el, és nyerünk némi plusz kalcium- és fehérjetartalmat is, vízzel keverve pedig könnyebb textúrát és frissítőbb ízt kapunk.

 

Persze nem csupán a klasszikus tehéntejre gondolhatunk, a krémes állagot ugyanígy elérhetjük például kókusztejjel vagy joghurttal is, egyébként tejmentesen akár ananászlével is. Ha pedig figyelnünk kell, vagy figyelni szeretnénk a kalóriatartalomra is, akkor használjunk vizet, lehetőség szerint szűrt vizet, vagy ásványvizet, de kiegészíthetjük az italunkat alacsony cukortartalmú gyümölcslevekkel, alma- vagy narancslével például. Ezek enyhe édesítő hatással is bírnak, viszont segítenek minimalizálni a cukor- és zsírtartalmat. Megint egy más típusú ízt kaphatunk, ha a smoothie kikeveréséhez ízesített ásványvizet használunk. A kísérletezésnek csak a fantáziánk szabhat határt!

Természetesen olykor az ízkombináció is meghatározza, hogy miről van szó. A víz íze semleges, a tej, főképp, ha például valamilyen magtejet, mandulatejet, szójatejet, vagy akár zabtejet használunk, ízben picit módosítja a hatást. Krémessé és testessé tehetjük az italt joghurttal vagy kefírrel, légiessé például kókuszvízzel is. Ha néhány jégkockát adunk hozzá, ettől is egy kicsit krémesebb lesz.

Ami nem szerencsés: ha savas gyümölcsöket keverünk tejjel, tejtermékekkel, ha citrom, narancs is van az összetevők között, mindig inkább a víz lesz a nyerő.

Már említettük a kalóriatartalmat. Aki csak hetente 1-2 alkalommal kortyolgatna smoothiet, turmixot, nyugodtan igya tejjel. Aki viszont napi rutinnak építené be, annak inkább a vizet ajánljuk!