Zöld, mint a matcha

Zöld, mint a matcha

Lassan tíz éve, hogy a magyarországi kávézókban is felbukkant egy különleges zöld ital. Furcsán néztek rá sokan, pedig a matcha évszázados hagyományokkal bír, igaz sokáig csak Japánban hódított. Igazi szuperital, aki megkóstolja, valószínűleg nagyon könnyen rajongója lesz.

 

Mi az a matcha?

A matcha egy teaféle, amelynek termesztési folyamatában rejlik a nagy titok. A növényt fejlődésének egy bizonyos szakaszában, letakarják egy sötét fóliával s ily módon elzárják a napsütéstől. Ennek következtében a növény rendkívül sok klorofillt és tápanyagot kezd termelni, így alakul ki a magas antioxidáns- és vitamintartalom és az összehasonlíthatatlanul szép zöld szín. A matcha értékes termény: évente csupán mintegy 2500 tonnányit állítanak elő belőle. Szüretelni is csak évente egyszer lehet, éppen akkor, amikor a fenti folyamat a csúcspontján tart. Kézzel válogatják a leveleket, majd gőzölni kezdik, hogy megállítsák a már beindult folyamatokat. A leveleket aztán súly, méret és szín szerint csoportosítják, a szárrészeket pedig eltávolítják. Nem véletlen tehát, hogy a különösen gondos eljárással feldolgozott növény ára meglehetősen magas.

Így fogyasztjuk a matchat!

A leszedett és osztályozott zöld tealeveleket gránitkövek segítségével por alakúra zúzzák, ez is nagyon gondos munka, hiszen egy malom mindössze 40 gr tealevelet képes egy óra alatt feldolgozni. Ennek a mechanikus hatásnak következtében minden apró sejt porrá zúzódik, így tud majd a forró vízben tökéletesen feloldódni. A matcha levelét tehát teljes egészében elfogyasztjuk, így kerül a zöld tea minden jótékony hatóanyaga a szervezetünkbe.

Mire jó a matcha tea?

A matcha tea fogyasztása számos okból kifolyólag nagyon ajánlott, főként stresszes életmódot folytatóknak. A matcha természetes koffeinforrás, amely viszont a kávéval ellentétben hosszú távon fejti ki élénkítő hatását, így közel 6 óráig frissek maradunk tőle. Antioxidáns-bomba, amely közismerten ellensége az öregedésnek, és küzd a rákos sejtek kialakulása ellen. L-Theanine tartalma ellazít, megnyugtat, de közben fokozza a koncentrációt, az éberséget és a mentális energiát is. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, véd a baktériumok ellen, segíti az anyagcserét, szépíti a bőrt, égeti a zsírt, növeli az állóképességet. Kell még több indok a fogyasztásához?

És végül, de nem utolsósorban nagyon finom. Hidegen, melegen, tejjel latteként, turmixba keverhetve is fogyaszthatjuk, számos receptet találhatunk hozzá. Mi a Rainbow Green Smoothienkat gazdagítottuk vele, ahol banán, alma, datolya, citrom, spirulina és chia mag társaságában dobja fel a napotokat!