Egy kis smoothie történelem

Egy kis smoothie történelem

Vajon mennyire messze nyúlik vissza a smoothie italok története és egyáltalán honnan ered a smoothie alapötlete? Ki készítette el a legelső smoothie-t és melyik országban? És vajon a nyolcvanas években népszerű gyümölcsturmix is smoothie volt már vagy az csak egy távoli rokona a smoothie italoknak?

Mióta iszunk smoothie-t?

Ami mindenképpen kellett a smoothie-hoz, az a technika, azonban az első megfelelő elektromos eszközre egészen 1922-ig kellett várni, cserébe viszont azon nyomban meghozta a várva várt áttörést! Ugyanígy nagy lépés volt a fagyasztógépek megjelenése, hiszen így már végre nem csak szezonális gyümölcsökből lehetett smoothie-t készíteni, ráadásul akár extra hideg smoothie is készülhetett ettől fogva alig pár perc alatt.

Az Egyesült Államok első smoothie-ja állítólag 1926-ban készült, amikor egy narancslevet árusító pult két tulajdonosa azt találta ki, hogy készítenek a narancsból egy kevésbé savas, hígabb italt, néhány egészséges összetevő hozzáadásával. Ó, ha akkor látták volna, hogy hova fejlődik majd a világ! Vajon mit szóltak volna akkor a Smoothie Kinghez vagy a HeySmoothie-hoz?

Persze mit sem ér a technika emberi kreativitás nélkül és ez a smoothie esetében sem volt másképp! A smoothie berobbanásához ugyanis Steve Kahnau is kellett, aki izgalmas kísérletezésbe fogott üzletében és mindenféle gyümölcsöket, zöldségeket, vitaminokat és fehérjeforrásokat kezdett el összemixelni. Lenyűgözte az elkészült italok természetes íze és úgy volt vele, hogy ha ő szereti, hadd ismerje meg más is, így hamarosan árulni kezdte a különleges és akkoriban még forradalmi újításnak számító italokat. Ebből lett aztán a Smoothie King, a világ első vendéglátóipari egysége, amely kifejezetten a smoothie italokat helyezte a fókuszba. A smoothie hihetetlen gyors népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy seperc alatt kiépült az Egyesült Államokban a Smoothie King éttermek láncolata és ezzel elindult a smoothie világhódító útjára.

Miért smoothie a smoothie és egyáltalán mi nevezhető smoothie-nak?

Ha szeretnénk meghatározni, hogy mi is a smoothie, az valahogy így hangozna: egy krémes ital gyümölcsökből és zöldségekből, melyet tejjel, joghurttal vagy gyümölcslével higítanak.

A XX. század második felében már lehetett is olyan smoothie recepteket találni, ahol már így nevezik ezeket a finom gyümölcsös italokat. Persze innen nézve már abszolút adja magát a név, amely elsősorban ezeknek az italoknak a krémes, selymes állagára utal, hiszen az angol „smooth“ szó jelentése puha, finom, selymes. Na pont ez a három szó az, amiért imádjuk a smoothie italokat, ugye?

És akkor minden magyar emberben felmerül a kérdés, aki már élt a nyolcvanas években: vajon amikor lelkesen kortyoltuk az akkoriban nagyon menőnek számító gyümölcsturmixunkat, akkor ezek szerint már smoothie-t ittunk? Nos, ha a fenti smoothie meghatározásból indulunk ki, akkor igen is meg nem is, hiszen az akkori turmixokban a tej dominált, míg a smoothie italokban a tejtermék inkább csak a minimális hígítás miatt van benne, a lényeg, a nagyon magas gyümölcs- és zöldségtartalom.

Milyen smoothie-kat fogyasztunk ma?

Ma már bárki összedobhat otthon egy smoothie-t magának, ha van smoothie készítője vagy egy botmixere. Csak kell hozzá némi idénygyümölcs vagy fagyasztott gyümölcs a mélyhűtőből és már lehet is inni!

A HeySmoothie pedig még ezen is csavart egyet, hogy bárhol és bármikor lehessen vitaminban és rostban gazdag smoothie-t készíteni, még akkor is, ha nincs a közelben semmilyen mixer vagy épp nincs otthon hozzávalónk. A HeySmoothie trükkje abban rejlik, hogy egy különleges fagyasztási-szárítási eljárással a friss gyümölcsök és zöldségek porrá változnak, ami tasakokba kerül és bármikor összemixelhető tejjel vagy növényi tejjel, így akár az irodában, de még a játszótéren vagy a strandon is pillanatok alatt össze lehet dobni (vagyis inkább rázni), ha a vagány HeySmoothie palackban viszel magaddal egy kis folyadékot hozzá. A különleges ízvilággal pedig őszintén reméljük, hogy Steve Kahnau is elégedett lenne és örömmel írta volna ki a táblára a Blue Curacao, a Mint Greens vagy Spicy Reds smoothie ízeket!

A fotó a Smoothie King éttermet ábrázolja. Forrás: smoothieking.com