A csodatevő sárgarépa

A csodatevő sárgarépa

Ha egy kisgyereket megkérdeznek, hogy melyik az a mondat, amit minden húsleves evés közben hall, egészen biztosan azt mondja, hogy az „edd meg a sárgarépát, hogy tudjál fütyülni.” Kevesen tudják igazolni, hogy ennek mennyi a valóságalapja, talán inkább úgy lenne igaz a mondás, hogy „egyél sárgarépát, hogy jól láss a sötétben.” Nem véletlen, hogy más nyelveken inkább ez a megfejtés terjedt el.

 

Milyen vitaminok vannak a sárgarépában?

A sárgarépa ugyanis nagyon gazdag béta-karotinban, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani, ami pedig látásunk megőrzésében is kiemelkedően fontos szerepet játszik. Ráadásul jót tesz az emésztésnek, ragyogóvá teszi a bőrt, és napozás esetén még a szebb barnulást is elősegíti. És a sárgarépa nagyszerűségének itt még nincs vége: egyéb vitamint is bőséggel lelünk benne: B1, B2, B6, C és K-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium és folsav is van benne. Úgyhogy nem kérdés, hogy érdemes fogyasztani bőséggel. Ráadásul egészségünk szempontjából nagyon is fontos, hogy együnk és igyunk színeket, így a narancssárgát már szinte ki is pipálhatjuk a listán.

Mióta eszünk répát?

De vajon tudjuk, hogy miként ismerte meg a világ a sárgarépát? Bár már 4000 éve ismert volt a világon, Közép- és Nyugat-Ázsiából származik, spanyol utazók hozták magukkal Európába a korai középkorban. Ráadásul csak fehér, citromsárga, piros és lila répát említenek korábban, a ma leginkább elterjedt narancssárga változatot a XVII. században holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. Az eredeti répa gyökere lényegesen fásabb, keményebb volt, szintén a nemesítési folyamatok következménye, hogy lágyabb és édesebb lett.

Hogyan fogyaszd a répát? Így építsd be az étrendedbe!

A sárgarépának a víztartalma mellett a rosttartalma is nagyon magas, ezért diétázóknak is ajánlott, édes íze miatt pedig a kisgyermekek is szívesen elfogadják. Nyersen, reszelve kerülhet salátákba, karikázva szendvics mellé, párolva, sütve köretként, főzve pedig a legtöbb leves nélkülözhetetlen kelléke. Nagyon finom a sárgarépakrémleves is, amelyet például pirított dióval tálalhatunk, így igazi egészséges fogás készülhet. Vagány megoldás lehet a sárgarépa-fasírt, vagy a bundázott sárgarépa, ha küzdelmes, hogy gyerekeink is megegyék ezt a nagyszerű vitaminbombát.

És persze nagyszerűen el lehet rejteni egy smoothie-ban is, ahogy nálunk a Spicy Yellowsban banán, mangó, ananász és fahéj társaságában találhatjuk, vagy a Spicy Reds kombinációban, ahol pedig alma, cékla, narancs, mangó és gyömbér társulnak a csodatevő sárgarépa mellé.