Minden nap egy alma...

Minden nap egy alma...

Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Így szól a régi mondás, és mindez sok szempontból igaz. Bár ez egy meglehetősen régi bölcsesség, új kutatások, statisztikák is azt mutatják ki, hogy az alma bizony az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eleme. Nyilván nem Hófehérke mostohájának mérgezett almájára gondolunk, hanem mindazokra a szépen mosolygó piros, sárga vagy zöld almafajtákra, amelyek között szerencsére már egész évben bőséggel válogathatunk.

 

Mire jó az alma?Hogyan hat az alma a szervezetünkre?

Az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség, a rák, a stroke és a cukorbetegség, de még az Alzheimer-kór kockázatát is.

Legfőbb tulajdonsága, hogy tökéletes immunerősítő a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Önmagában nem elég az immunegyensúly fenntartásában, de komoly szerepet tud vállalni ebben. Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.

Az alma másik nagy fegyverténye, hogy egy közepes példány nagyjából 4 gramm oldható rostot tartalmaz, amely alkalmas a vércukorszint és koleszterinszint helyes beállítására. Ezek a rostok a vízben megduzzadnak, és gélszerű állagukkal lelassítják a cukor felszívódását, ahogyan az alma héjában található pektin is segítségünkre lehet ebben. Az almában található antioxidánsok szintén a „rossz koleszterin” szintjét szabályozzák, edzés előtt fogyasztva pedig hozzájárulnak állóképességünk növeléséhez. Az alma segít a diétánkban, és csökkenti az érelmeszesedés kockáztatát is.

Nem véletlenül szokták ajánlani, annak aki úton van, és nem tudna fogat mosni, hogy rágcsáljon el egy almát. Bár a dentális plakkot nem tudja eltávolítani az alma, de csökkenti a nyálban lévő baktériumok számát, így segít kicsit elodázni a fogmosást, amíg megfelelő körülmények közé kerülünk.

„Ó, mondd te, kit választanál?”

Kérdezhetnék a piacon a mosolygós almák. Nos, legtöbben a látvány alapján voksolnak a pirosra, amelyek általában édesebbek is, tudományos alapon viszont az antioxidáns tartalmuk szerint érdemes rangsorolni őket. És így is a pirosak nyernek! A legegészségesebb zöldalma sem tartalmaz annyi antioxidánst, mint a piros almák, amelyek közül is a „Red Delicious” és a „Northern Spy” fantázianevűek a nyerők.

Mennyi almát érdemes fogyasztani? Az alma héja is egészséges?

Optimális fogyasztási mennyiség napi 1-2 alma, ez már megajándékoz bennünket a felsorolt jótékony hatásokkal. Az alma héja is ajándék számunkra, így leghatásosabb az almát nyersen, héjával együtt elmajszolni. Egyébként préselt formában, gyümölcsléként is egészséges marad, igyuk bátran így is. Nyilván nincs finomabb egy fahéjas almás piténél sem, pláne ha teljes kiőrlésű lisztből, esetleg természetes édesítőszerekkel gazdagítva készítjük el. Sőt, még húsok mellé, sült almaként, almaszósznak vagy chutney-nak elkészítve is élvezhetjük!

A HeySmoothie családban a Spicy Reds, az Acai Passion, a Royal Pumpkin, a Mint Greens és a Rainbow Green tasakokban társult egyéb finomságok mellé mindennapjaink orvoslója, a csodás gyümölcs, az alma!