Mi a liofilizált gyümölcsök előnye?

Mi a liofilizált gyümölcsök előnye?

A liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás, egy tartósításra szolgáló víztelenítő eljárás, melynek során a gyümölcsöket és a zöldségeket először lefagyasztják, majd nagyon lassan felmelegítve kiszárítják belőlük a vizet.
De vajon mire lehet használni a liofilizált gyümölcsöket, illetve változik -e a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk a fagyasztva szárítás során? Ennek járunk most utána!

 

Mi az a liofilizálás?

A liofilizálás egy dehidratációs technika, mely során a gyümölcsök víztartalma szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotúvá alakul anélkül, hogy közben átmenne a folyékony halmazállapoton.

A liofizálás kiválóan megőrzi a gyümölcsök tápértékét, ízét és megjelenését, miközben meghosszabbítja az eltarthatóságot. Már az inkák is alkalmazták ezt a fajta eljárást a burgonyával, később pedig az űrhajósok és a katonák által váltak ismertté a liofilizált ételeket.

A liofilizált gyümölcsök felhasználása

Liofilizált gyümölcsöket különböző kiszerelésben lehet megvásárolni, hogy aztán kedvünk szerint használjuk fel, a leggyakrabban azonban a reggelire fogyasztott müzlikben, granolákban, müzliszeletekben, egészséges édességekben és jó minőségű csokoládékban találkozunk ezekkel a finomságokkal. Ezen kívül persze jó néhány izgalmas felhasználási módja van ezeknek a fagyasztva szárított gyümölcsöknek, a bátrabbak pedig akár otthon házilag is kísérletezhetnek a liofilizálással.

Például a HeySmoothie italok alapját is a liofilizált gyümölcsök és zöldségek alkotják, ennek köszönhető, hogy az ízük és beltartalmi értékük egyáltalán nem különbözik a friss termékekből készült smoothie italokétól. Na de hogyan kerül mindez por formájában a tasakokba? Máris elmeséljük!

A legjobb minőségű, biotermelőktől beszerzett friss, tökéletesen érett gyümölcsök és zöldségek végigmennek a liofilizálás három lépéses folyamatán, majd amikor a gyengéd fűtés kiszárította a friss termékekből az összes vizet, minden zöldség és gyümölcs finom porrá válik és már megy is be a HeySmoothie tasakokba, neked pedig már csak össze kell ráznod a tasak tartalmát vízzel vagy tejjel és fogyaszthatod is!

A liofilizált gyümölcsök házilag is elkészíthetőek

Aki érez magában vállalkozói kedvet, annak mutatunk pár tippet, hogy hogyan érdemes nekiállni a fagyasztva szárításhoz.

Mossuk meg a gyümölcsöt, amit liofilizálni szeretnénk, szeleteljük fel vékonyan, majd tegyük rá egy tálcára és helyezzük be az egészet a fagyasztóba néhány órára, amíg teljesen megfagy. Ha a gyümölcs megfagyott, tegyük bele egy tasakba, majd a tasakból egy vákuumozó gép segítségével szívjuk ki az összes levegőt. Ezután légmentesen zárjuk le és pihentessük néhány héten át, hogy elnyerje végleges állagát a liofilizált gyümölcsünk.