Októberi szezonális zöldségek

Októberi szezonális zöldségek

Ha azt mondjuk október, legtöbbünknek azonnal a sütőtök ugrik be, mint a legnépszerűbb őszi alapanyag, valójában azonban sokkal színesebb ennél az október. Lássuk hát szép sorban az októberi idényzöldségeket!

Brokkoli - Pürét készítettél már belőle?

Szuper rostforrás, tele vitaminokkal (B2-, B1-, C-, E- vitamin, folsav, pantoténsav, niacin) és ásványi anyagokkal (kálium, foszfor, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán). 
Készítettél már brokkoliból pürét? Párold meg vagy főzd meg, adj hozzá egy kis tejszínt, fűszerezd és nyomd össze villával vagy használj botmixert - ennyi, kész is az isteni köret bármi mellé!

Sütőtök - Süss meg egy tököt és használd minél többféleképpen!

Tudtad, hogy minél sötétebb narancsszíne van a tök húsának, annál több béta-karotin van benne?  Béta-karotinra pedig azért van nagy szükségünk, mert A-vitaminná alakulva nagyban segíti a bőr és a szem egészségét, de még a csontokat is erősíti.
Süsd meg és fogyaszd magában, aztán ha marad belőle, készülhet belőle pikkpakk krémleves vagy tésztaszósz, na és persze ne felejts el belőle egy darabkát félretenni egy házi pumpkin spice lattehoz is!

Póréhagyma - A franciák nem véletlenül vannak odáig érte!

Nem olyan színes, így talán ki se néznék belőle sokan, hogy milyen gazdag belül: káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz, de  C-vitaminban is bővelkedik ám.
Érdemes belőle franciásan levest vagy quiche-t készíteni, de mehet nyersen a salátába is, hiszen jóval enyhébb az íze, mint a többi hagymának.

Cékla - Nem csak savanyúság, sőt...!

Egy igazi nagyágyú a cékla, amit nagyon megéri beépíteni ősztől az étrendünkben, akár napi szinten is. Ha eddig nem rajongtál érte, kóstold meg sütve, mert egészen más íze van így, mint amikor savanyúságként fogyasztod! Sütheted egészben fóliában a sütőben, amíg épp valami más sütsz, de felkockázva is remek, ha megpárolod egy serpenyőben.

Répa - Ugye nem csak a zöldséglevesben találkozol vele?

A répa sok egyéb jó tulajdonsága mellett nagyon jót tesz a beleinknek, érdemes gyakran fogyasztani belőle. Edd nyersen, például humuszba vagy bármilyen kencébe mártogatva, de párolva is isteni finom köretként!

Káposzta - Adj egy esélyt neki újra, ha gyerekként nem szeretted!

Nagyon sokféleképp használható ám a káposzta a káposztás tésztán túl! Egész nyugodtan mehet a salátádba, készíthetsz belőle főzeléket vagy párold meg köretnek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják.

Zeller - Az megvan, hogy a zeller steak egy menő vegán fogás számos étteremben?

A zeller valahogy nincs ott a menő zöldségek között (jó, tudjuk, a külseje valóban hagy némi kívánni valót maga után), pedig annyira sokféle módon lehet elkészíteni és miden fogás más ízt hoz elő belőle! Kóstoltad már például levesként a zellert? Vagy grillezve? Keress rá pár zelleres receptre, nem fogod megbánni!

+1 TIPP: Egy őszi étel, amit bárki bármikor össze tud dobni

Igazi őszi-téli zöldséges ételt mutatunk még végezetül, ami bármikor bevethető köretként vagy akár egy könnyebb vacsoraként is felszolgálható.
Felkockázott répát, céklát, zellert, sütőtököt vagy krumplit (ami épp van otthon, az se baj, ha már kicsit "fáradt") keverj össze olajjal, fűszerezed kedved szerint és dobd be mindezt egy tepsiben a forró sütőbe, egészen addig, amíg minden zöldség el nem kezd pirulni.
Meglátod, még az is elámul majd a sült zöldségek ízétől, aki ha lehet, hogy amúgy tízből tízszer a sült krumplira szavazna!