Ezért érdemes rendszeresen kurkumát fogyasztani!

Ezért érdemes rendszeresen kurkumát fogyasztani!

A kurkuma jóval több figyelmet érdemelne a konyhában, mivel egy csomó olyan dologra képes, amire rajta kívül csak kevesen.

Ha mindenki minden nap csak egy negyed teáskanál kurkumát elfogyasztana, máris nagyon sokat tennénk az egészségünkért! Mi sem voltunk hát restek kihagyni az Ayuverdic Balance HeySmoothie-ból a kurkumát, ezért is lett olyan gyönyörű a színe, bár hidd el, hogy sokkal fontosabb az, amit ezen kívül köszönhetünk neki!

Mi mindenre jó a kurkuma?

Persze a kurkuma számos pozitív hatása valójában nem egy modern felfedezés, hiszen az indiai és a kínai gyógyászatban már régóta használják gyógynövényként.

Tudtad, hogy a kurkumin a kurkuma legfontosabb hatóanyaga és valójában ennek köszönheti a növény a különleges színét? A kurkuma hatóanyagának rendkívül magas a gyulladáscsökkentő hatása, nagyban segíti az ízületi problémák javulását, hozzájárul az egészséges koleszterinszint fenntartásához, de használható gyomorpanaszokra, valamint a máj- és vese működésének támogatására is.

Sőt, még akár légúti problémák esetén is alkalmazható a kurkuma, nem véletlenül ez a „golden milk” ital fő alapanyaga. Ismered ezt a fantasztikusan fűszeres, melengető forró italt? Szuper egyszerűen elkészítő otthon, de akár tea formájában is meg lehet vásárolni hozzá a fűszeres alapot, amelyet aztán tejjel vagy növényi tejjel kell csak felönteni. Isteni forró ital téli estékre, de bevethető megfázás vagy torokfájás esetén is!

A kurkuma jótékonyan hat az ízületi fájdalomra

Egy klinikai kísérlet, mely a Journal of Alternative and Complementary Medicine lapban jelent meg, megállapította, hogy a kurkuma képes úgy viselkedni, ahogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mivel hasonlóan hatékonyan csökkenti a porckopás okozta fájdalmat és gyulladást.

Nem véletlen, hogy nagyon sokféle ízületvédő készítmény tartalmaz kurkumát, azonban kétségkívül úgy a leghatékonyabb, ha frissen fogyasztjuk. Kívülről frissen leginkább a gyömbérre hasonlít a kurkuma (ázsiai üzletekben lehet beszerezni) és egy darabka jó darabig elegendő, hiszen csak egy vékony szeletkét kell levágni belőle minden nap. Lereszelve ízesíthetsz vele bármilyen ételt, de ha például a smoothiedba dobod be, le se kell reszelned, ami azért jó hír, mert az ujjakat azért jól megszínezi.

Így csempész a kurkumát az ételeidbe!

Az ázsiai konyha kifejezetten kedveli a kurkumát, remekül harmonizál például a kókusztejjel, szóval ha gyakran készítesz ilyesmit, érdemes egy csipet kurkumával megbolondítani. Nagyjából egy negyed teáskanál az ajánlott napi kurkuma adag, szóval tényleg elég úgy használni, ahogyan a fűszereket szoktad.

A friss kurkuma íze egébként sokkal kevésbé karakteres, mint a kurkuma por, úgyhogy ha frissen reszeled bele a zabkásádba vagy teszed a reggeli smoothie-ba, észre se fogod venni, pláne olyan kis mennyiségben, ahogyan ajánlott fogyasztani. De simán belekeverheted a rántottádba is, a vegánoknak pedig ezt mondani se kell, hiszen a tofurántotta a színét mindig a kurkumának köszönheti.

Mi az Ayuverdic Balance HeySmoothie italunkat nem is tudtuk volna elképzelni kurkuma nélkül, hiszen annyira különleges ízharmóniát alkot az ashwaganda, a kókusztej, a banán, a datolya, a fahéj és a cayenne bors társaságában! Ez egyébként az egyik legkülönlegesebb ízkombinációnk, ami épp csak egy picit csípős a borstól, a gyerekeket azonban inkább ne ezzel a HeySmoothie-val kínáljuk, hanem valamelyik édeskés HeySmoothie-val, mint amilyen például a Sweet Peaches vagy az Acai Boost.