Ezért érdemes rendszeresen kurkumát fogyasztani!

Ezért érdemes rendszeresen kurkumát fogyasztani!

A kurkuma jóval több figyelmet érdemelne a konyhában, mivel egy csomó olyan dologra képes, amire rajta kívül csak kevesen.

2022.06.02 11:39

Ha mindenki minden nap csak egy negyed teáskanál kurkumát elfogyasztana, máris nagyon sokat tennénk az egészségünkért! Mi sem voltunk hát restek kihagyni az Ayuverdic Balance HeySmoothie-ból a kurkumát, ezért is lett olyan gyönyörű a színe, bár hidd el, hogy sokkal fontosabb az, amit ezen kívül köszönhetünk neki!

Mi mindenre jó a kurkuma?

Persze a kurkuma számos pozitív hatása valójában nem egy modern felfedezés, hiszen az indiai és a kínai gyógyászatban már régóta használják gyógynövényként.

Tudtad, hogy a kurkumin a kurkuma legfontosabb hatóanyaga és valójában ennek köszönheti a növény a különleges színét? A kurkuma hatóanyagának rendkívül magas a gyulladáscsökkentő hatása, nagyban segíti az ízületi problémák javulását, hozzájárul az egészséges koleszterinszint fenntartásához, de használható gyomorpanaszokra, valamint a máj- és vese működésének támogatására is.

Sőt, még akár légúti problémák esetén is alkalmazható a kurkuma, nem véletlenül ez a „golden milk” ital fő alapanyaga. Ismered ezt a fantasztikusan fűszeres, melengető forró italt? Szuper egyszerűen elkészítő otthon, de akár tea formájában is meg lehet vásárolni hozzá a fűszeres alapot, amelyet aztán tejjel vagy növényi tejjel kell csak felönteni. Isteni forró ital téli estékre, de bevethető megfázás vagy torokfájás esetén is!

A kurkuma jótékonyan hat az ízületi fájdalomra

Egy klinikai kísérlet, mely a Journal of Alternative and Complementary Medicine lapban jelent meg, megállapította, hogy a kurkuma képes úgy viselkedni, ahogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mivel hasonlóan hatékonyan csökkenti a porckopás okozta fájdalmat és gyulladást.

Nem véletlen, hogy nagyon sokféle ízületvédő készítmény tartalmaz kurkumát, azonban kétségkívül úgy a leghatékonyabb, ha frissen fogyasztjuk. Kívülről frissen leginkább a gyömbérre hasonlít a kurkuma (ázsiai üzletekben lehet beszerezni) és egy darabka jó darabig elegendő, hiszen csak egy vékony szeletkét kell levágni belőle minden nap. Lereszelve ízesíthetsz vele bármilyen ételt, de ha például a smoothiedba dobod be, le se kell reszelned, ami azért jó hír, mert az ujjakat azért jól megszínezi.

Így csempész a kurkumát az ételeidbe!

Az ázsiai konyha kifejezetten kedveli a kurkumát, remekül harmonizál például a kókusztejjel, szóval ha gyakran készítesz ilyesmit, érdemes egy csipet kurkumával megbolondítani. Nagyjából egy negyed teáskanál az ajánlott napi kurkuma adag, szóval tényleg elég úgy használni, ahogyan a fűszereket szoktad.

A friss kurkuma íze egébként sokkal kevésbé karakteres, mint a kurkuma por, úgyhogy ha frissen reszeled bele a zabkásádba vagy teszed a reggeli smoothie-ba, észre se fogod venni, pláne olyan kis mennyiségben, ahogyan ajánlott fogyasztani. De simán belekeverheted a rántottádba is, a vegánoknak pedig ezt mondani se kell, hiszen a tofurántotta a színét mindig a kurkumának köszönheti.

Mi az Ayuverdic Balance HeySmoothie italunkat nem is tudtuk volna elképzelni kurkuma nélkül, hiszen annyira különleges ízharmóniát alkot az ashwaganda, a kókusztej, a banán, a datolya, a fahéj és a cayenne bors társaságában! Ez egyébként az egyik legkülönlegesebb ízkombinációnk, ami épp csak egy picit csípős a borstól, a gyerekeket azonban inkább ne ezzel a HeySmoothie-val kínáljuk, hanem valamelyik édeskés HeySmoothie-val, mint amilyen például a Sweet Peaches vagy az Acai Boost.