Eper, a gyümölcsök királynője

Eper, a gyümölcsök királynője

Egy gyümölcs, amely méltán viselheti a koronát. Piros, illatos, édes. Persze mindez elsősorban a saját érési idejében igaz rá, annak ellenére, hogy ma már általában egész évben elérhető az üzletekben, de az igazi zamata a nyár elején érő epernek van. Az epernek számos változatát ismerjük, a legfinomabb és legédesebb talán az aprószemű szamóca, ami általában már az eperszezon gyorsan elérkező végét szokta jelezni.

 

Mire van jó hatással az eper?

Az eper rajongás, szerelem, függőség tárgya legtöbbünknél. Valószínűleg nincs még egy ilyen gyümölcs, melynek puszta említése is átszellemült mosolyt varázsol az arcokra. Ennek egyik oka lehet az is, hogy az igazán tökéletes példányokat csak néhány hétig van módunk fogyasztani, így azokat a napokat bizony érdemes jól kihasználni. És ha nem lenne elég az, hogy finom és élvezet fogyasztani, ennek a csodás piros bogyós gyümölcsnek szerencsére rengeteg jó tulajdonsága is van. Például, hogy egészséges. Vértisztító hatása van, méregtelenít, salaktalanít. Szépíti a bőrt, fehéríti a fogakat, sőt még fájdalom- és lázcsillapító hatása is van.

Mennyi kalória van az eperben?

Ami külön öröm számunkra, hogy kalóriában szegény. 100 gr eper mindössze csak 35 kalóriát tartalmaz, viszont tele van vassal, kalciummal, magnéziummal, és persze C-vitaminnal. Úgyhogy amennyiben erősek vagyunk és nem tejszínhabbal, vagy porcukorral majszoljuk el, még diétának is tökéletes. Létezik kifejezett eperdiéta is, amikor 1 hét alatt akár 5 kg-tól is meg lehet szabadulni, de beiktathatunk 1-1 méregtelenítő epernapot, amikor 1 kg súlyveszteséggel lehet számolni. Jól hangzik, ugye?

Így fogyaszd az epret!

De persze inkább fogyasszuk rendszeresen, kiegyensúlyozott étrend mellett, akár gyümölcs formájában, akár feldolgozva. Kerülhet turmixba, süteménybe, készülhet belőle hideg eperleves, epres tiramisu, vagy bazsalikommal bolondítva akár epres bruschetta vagy egy vagány epres saláta is összedobható, ami szintén újszerű diétás fogás, és úgy ízével, mint látványvilágával hódíthat a terített asztalon.

Természetesen az eper nálunk is fontos szereplő, gondoljunk csak a Red Berries, az Acai Passion vagy a Golden Earth kompozícióinkra. De a HeySmoothie Bites Berry Mix superpower snackben is felbukkan az utánozhatatlan zamatú szamóca íze!