Együnk és igyunk színeket!

Együnk és igyunk színeket!

Szerencsére színes a világ. Mert képzeljük el, milyen unalmas is lenne, ha egyszínű lenne. Ugyanilyen unalmas lenne étkezésünk is, ha minden, mindig egy színben pompázna a tányérunkon. Egy régi bölcsesség mondja, hogy naponta legalább 5 féle zöldséget, gyümölcsöt ajánlott fogyasztanunk. Innen már csak egy lépés, hogy arra is figyeljünk, hogy ha lehetséges, minél több színt vonzzunk be ételünkbe, italunkba.

 

Gondoljunk csak egy színpompás piacra! Milyen szép is a látvány! A pirosak, kékek, zöldek, sárgák egész sora. De tudjuk-e vajon, hogy milyen jelentéssel is bírnak ezek a színek? Mert bizony az sem mindegy, hogy éppen melyiken akad meg elsősorban a szemünk, ha úgy tetszik, melyiket kívánjuk meg, melyik használhat terápiás színként akár. Nézzük csak!

Piros

Ez egyértelműen egy aktív szín, önbizalmat, öntudatosságot jelez, erőt, kitartást, fáradhatatlanságot. Mozgásba lendít és fenntartja az áramlást. Tehát ha reggel nehezen térünk magunkhoz, jöhet a paradicsom, a kápiapaprika, a retek, vagy ha gyümölcsöt kombinálunk a reggelinkhez, akkor alma, eper, málna, meggy, ribizli.

Sárga

Igazi vidám szín, a szabadság és felszabadultság képviselője. Serkenti az életörömöt, szárnyalhatnak tőle az érzelmeink. Hasznos társ szellemi munka közben is. Sárgarépa, sütőtök, citrom, körte, banán, barack – ezek közül válasszunk, ha valami sárgára vágyunk.

Kék

Az elégedettség és a nyugalom színe. Ha túlhajszoltnak vagy stresszesnek érezzük magunkat, jöhet a lilakáposzta, a padlizsán, gyümölcsök közül az áfonya vagy a szilva.

Zöld

Hát ezt könnyű szeretni: kitartás, megfontoltság, stabilitás az, amit a zöldek, a természet színét sugalló zöldek adhatnak nekünk. A piacról jöhet velünk a zöldborsó, spenót, sóska, a cukkini, brokkoli vagy a különféle zöldsaláták, vagy akár a fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem.

Ha pedig megkönnyítenétek a dolgotokat, akkor a HeySmoothie ízei között is találtok pirosat, sárgát, kéket, zöldet egyaránt. Válogatásdobozainkból pedig szintén tudjátok a „pirosak” vagy a „zöldek” csomagját választani, hogy igazán színesek legyenek a napjaitok.