Vajon mennyi a napi ideális gyümölcsadag?

Vajon mennyi a napi ideális gyümölcsadag?

Vajon elegendő a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásod? Egyáltalán mennyit is kellene megenni? Van, aki képes azt teljesíteni?

Szerencsére egész konkrétan meg lehet határozni a napi célt, utána pedig már csak rajtad áll, hogy tudod -e teljesíteni! Mutatunk hozzá pár tippet, amit ha betartasz, máris nem tűnik olyan elérhetetlennek a napi gyümölcs- és zöldségadag teljesítése!

Mennyi gyümölcsöt és zöldséget érdemes enni naponta?

Nagyjából úgy érdemes számolni, hogy egy adag zöldség vagy gyümölcs körülbelül 80 gramm, ami egy marék borsót, egy kisebb almát vagy banánt jelent. Na ebből kellene naponta tíz adagot elfogyasztani, ami így elsőre talán soknak tűnik, de ha belegondolsz, hogy egy sima borsólevessel is már kapásból letudtál vagy három adagot, akkor máris nem tűnik olyan kivitelezhetetlennek.

Persze érdemes odafigyelni arra is, hogy lehetőleg minél több színű zöldséget és gyümölcsöt vigyünk be a nap folyamán és ezt osszuk el arányosan az étkezések között.

Mi történik a testedben, ha elég gyümölcsöt és zöldséget eszel?

Tulajdonképpen az volna a legjobb, ha minden étkezésünk tartalmazna nyers, főtt vagy sült gyümölcsöt és zöldséget, sajnos ezt azonban nem minden esetben könnyű tartani.

Pedig nagyon megérné! Gondoltad volna, hogy a napi 10 adag zöldség és gyümölcs hatására például csökken a DNS károsodása, így 13 százalékkal csökkenhet a rákbetegségek kialakulása? És azt, hogy közel harmadára csökkenthető ezzel a szív- és érrendszeri betegségek esetleges előfordulása?

Ezek olyan elképesztő számok, hogy ezt látva nem is kérdés, hogy érdemes beépíteni minden étkezésünkbe gyümölcsöket és zöldségeket, de ez talán nem is akkora áldozat, tekintve, hogy igen széles felhozatalból tudunk válogatni egész évben!

Ha eddig is így étkeztél, akkor csak így tovább, nagyon jó úton haladsz, ha viszont a közelében sem vagy a tíz adagnak, kezdd el fokozatosan beépíteni az étkezésedbe. Érdemes először a gyümölcsökkel kezdeni és ezeket beépíteni a tízóraiba és az uzsonnába.

Igen, tudjuk, ez igényel némi felkészültséget, hiszen sokkal könnyebb a pékségben venni egy pogácsát, mint gyorsan keríteni és megmosni egy almát, de ha azt az almát már reggel bedobod a táskádba és ott van kéznél, el se jutsz addig, hogy farkaséhesen pékséget hajkurássz!

Ha pedig tartasz mindig a kezed, táskád, irodafiókod stb. ügyében pár zacskó natúr diákcsemegét vagy bármilyen magot, akkor tulajdonképpen csak egy adag idénygyümölcsre van szükséged mellé és mindennap fullos tízórait ehetsz.

És akkor jöjjenek a trükkök!

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Tudtad, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök hat hónapon át ugyanolyan mennyiségű vitamint tartalmaznak, mint friss állapotukban? Félév után ez ugyan valamivel csökkenni kezd, de akkor sem jelentősen, úgyhogy érdemes feltöltened a fagyasztódat mirelit erdei gyümölccsel, borsóval, zöldbabbal, brokkolival stb.!

A gyümölcsökből bármikor össze tudsz dobni egy smoothie-t vagy egy sütit, a zöldségek pedig tárt karokkal várják, hogy köret, főzelék vagy éppen krémleves legyen belőlük pillanatok alatt.

Smoothie (akár instant változatban is)

A smoothie és a turmix egyaránt nagyon hálás, ugyanis sokféle gyümölcsöt és zöldséget elnyelnek, akár még nyers spenótlevelet is bele lehet csempészni, de a haladóknak fel lehet turbózni például lenmaggal vagy zabpehellyel is. A szülők előszeretettel alkalmazzák is ezeket a trükköket, a gyerekek pedig jóízűen fogyasztják el aztán azt, amire amúgy talán rá se néznének!

Ha azonban olyan az életmódod, hogy nem tudsz mindig friss gyümölcsöt vásárolni a smoothie-hoz, akkor az instant smoothie lesz a neked való! Képzeld, ma már léteznek olyan smoothie keverékek is, amit csak össze kell rázni növényi tejjel vagy vízzel és már lehet is fogyasztani! Ez azért is jó megoldás, mert így észrevétlenül akár 4-5 adag gyümölcsöt (és zöldséget!) is el tudsz fogyasztani, ráadásul mindezt organikus finomságokból viszed be a különleges tartósító eljárásnak köszönhetően.

Zöldséges mártogatósok

Gyerekeknél remekül megfigyelhető, hogy ha a kezük ügyébe teszünk egy adag feldarabolt zöldséget vagy gyümölcsöt, az szinte biztosan eltűnik, míg ha ugyanezt az asztalnál ülve kell megtenni, messze nem lesz ilyen szép a vége.

Valljuk be, hogy ezzel bizony néha mi felnőttek is így vagyunk…Érdemes tehát egy kicsit becsapni magunkat és nassolásba rejteni egy jó adag rostot, vitamint és ásványi anyagot! Szeletelj fel répát, uborkát és paprikát és mártogasd a kedvenc sorozatod előtt ülve pl. fetakrémbe vagy humuszba!