Gyors uzsonna ötletek

Gyors uzsonna ötletek

Mutatunk néhány egészséges tízórai és uzsonna tippet, legelőször azonban eláruljuk, hogy mit ne egyél hirtelen felindulásból, még ha éppen az is tűnik a leggyorsabb megoldásnak.

Utána pedig jön a nagy titok, azaz hogyan oldj meg minden tízórait és uzsonnát gyorsan és egészségesen, akár rólad, akár a családodról van szó! Előre szólunk, hogy nem lesz benne semmi ördöngösség, csak némi tudatosság!

Kell egyáltalán enni a főétkezések között?

Általános szabály nincs, hiszen van, aki majd megveszik pár falatért a főétkezések között, más pedig ezt összevissza evésnek érzi. Persze az se mindegy, hogy kinek milyen hosszú a napja vagy követ -e esetleg valamilyen diétát, hiszen van, akinek egyenesen kötelező a napi két kisétkezés.

Mi azt mondjuk, hogy hallgass a testedre és ha úgy érzed, hogy nehezen koncentrálsz és feszült vagy a főétkezések között, iktass be pár finom falatot. Így nemcsak komfortosabban érzed majd magad, de elkerülheted azt is, hogy túl sokat egyél a főétkezések során.

Az tehát rád van bízva, hogy eszel -e tízórait vagy uzsonnát, abban viszont érdemes a szakemberekre hallgatni, hogy ha igen, akkor mi legyen az a néhány falat. Egy jó kisétkezés ugyanis nemcsak finom, de rostban gazdag, laktató és tápláló is, na és persze könnyű legyen elkészíteni vagy elővarázsolni a táskából.

Hmmm, akkor viszont ezen a ponton máris elvérzett a tejszelet, a csoki, a pogácsa, a kakaóscsiga és a többi fehérlisztes péksüti, bár tény és való, hogy sokszor ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás menetközben. Na de itt jön a titok: TERVEZZ ELŐRE!

Mit egyek uzsonnára?, Mit egyek tízóraira?

Hidd el, ez a kérdés sokak fejében motoszkál a nap folyamán, a legmenőbbek azonban ilyenkor nem gondolkoznak, hanem már nyúlnak is a táskájukért, amiben ott lapul bekészítve pár tudatosan összerakott falatka. (A hangsúly a tudatoson van, tehát nem az éhség hevében gyorsan meghozott cukros-lisztes döntésekre gondolunk.)

A legegyszerűbb, ha összeírsz jó néhány kisétkezés ötletet és ezekhez mindig tartasz otthon alapanyagot, így reggel csak azt kapod fel vagy készíted oda a veled együtt élők táskája mellé, amelyikhez éppen kedved van. Máris mondjuk mire gondolunk például!

Egészséges uzsonna tippek

1. Igyál smoothie-t!

A smoothie egy igazi aduász, hiszen csak rajtad áll, hogy mit teszel bele! Bármikor pillanatok alatt összedobhatsz egyet, akár még a munkahelyeden is, hiszen csak egy smoothie készítő kell hozzá, de akár otthon is megcsinálhatod előre.

Ha azonban erre nincs lehetőséged vagy ragaszkodsz a 100% biztonságos forrásból származó bio zöldségekhez és gyümölcsökhöz a smoothie italodban, ma már akár tasakos, porállagú smoothie mixet is vehetsz, amit bárhol össze tudsz rázni tejjel vagy vízzel és már iszogathatod is a szuper egészséges és tápláló uzsonnádat!
Tárazz be a kedvenc ízeidből és legyen nálad mindig pár smoothie mix a táskádban, a kocsidban vagy éppen az íróasztalod fiókjában!

2. Dióféle

Szuper egészséges megoldás a kezed ügyében tartani egy zacskó valamilyen magot (dió, mogyoró, kesudió, mandula stb.), hiszen tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és telítetlen zsírsavakkal). Idénygyümölccsel párosítva tökéletes kisétkezés!

3. Zabkeksz / teljeskiőrlésű keksz / müzliszelet

Na persze itt nem a cukros kekszekre és müzliszeletekre gondolunk, hanem kifejezetten azokra a fajtákra, amelyek a sok felesleges adalékanyag helyett értékes tápanyagokat tartalmaznak. Megsütheted akár te magad is előre pár napra, ez persze a legjobb megoldás, de némi alapos címkeböngészéssel már sok helyen vásárolhatsz is egészséges finomságokat.

Gyümölccsel együtt vagy egy csésze kávé/tea mellé szuper tízórai rittyenthető belőle pillanatok alatt!

4. Felkockázott gyümölcs vagy zöldség

Éhesen jó eséllyel nem állsz neki répát hámozni, pláne, ha épp úton vagy, de ha reggel előre megcsinálod és ott lesz a kezed ügyében, amikor szükséged lesz rá, akkor egy adag gyümölcs vagy zöldség is remekül kiválthat egy kisétkezést.

Még egy fincsi mártogatóst is készíthetsz hozzá, például fahéjas-mézes joghurtot alma vagy barack mellé, fetás-tejfölös mártogatóst pedig uborka, répa és zellerszál mellé.